Wednesday, January 12, 2011

...JOM BELAJAR JEPUN...

Salam sume..



ari nie saya nak share ckit pasal ape yg saya dah belajar bahasa jepun mase skulah dulu & skang..skang 2 means saya tengah belajar bahasa jepun kat UPSI..

schoolmates saya maybe dah banyak yg taw pasal bahasa jepun nie..it's ok..nie utk sape2 yg rase2 nak belajar..saya just boleh share ckit2 & ape yg saya taw..xsalahkan share ilmu..dapat  pahala..InsyaAllah..

ok....ari nie saya nak share pasal greetings in japanese language..mase saya mula2 blaja ngn SUM SENSEI kat skulah dulu, benda nie la dy aja kitorang..greetings lam nihonggo *bahasa jepun* adalah aisatsu..ok..kite tengok ye ape yg ade lam greetings..



 ohayoo gozaimasu  -  good morning 

 konnichiwa   -  good afternoon

 konbanwa  -  good evening 

 oyasuminasai  -  good night 

 ja mata  -  see u  *guna bila kita pasti akan jumpa orang tu lagi*

 sayonara  -  good bye  *bila kita xjumpa dah orang tu*

 arigatoo gozaimasu  -  thank you 

 dooitashimashite  -  welcome 

 sumimasen  -  excuse me  *boleh guna utk mencelah @ utk mintak maaf*

 gomennasai  -  i'm sorry 

 gambattekudasai  -  good luck 

 omeedetoo gozaimasu  -  congratulations 

 itadakimasu  -  thank you  *ucap b4 nak makan*

 gochisoosamadeshita  -  that was delicious  *lepas makan*

 tadaima  -   i'm home  *mcm nobita skmo ckp,"sy dh balik.."*

 okaerinasai  -  welcome home 


klu korang skmo tengok citer jepun, orang2 jepun2 nie suke singkat kan perkataan..ape yg saya bagi kat atas nie sume nye lam bentuk formal..klu yg lam singkatan, orang jepun besenye  akan buang perkataan yg belakang tu..contohnye oyasuminasai jadi oyasumi je..macam saya slalu share kat fb..tu pn klu dh jadi fren saya la....contoh len, okaerinasai = okaeri...gomennasai= gomen..senang citer perkataan yg ade gozaimasu @ nasai, ia akan di buang dari perkataan asalnye..tapi utk informal je..klu kite xknal seseorang, we should use da formal words..klu x, orang jepun akan kata kite nie kurang ajar coz xkenal tapi pandai2 nak cakap macam kita dah lame kenal..

nie je saya dapat share dulu..nanti saya akan update lagi untuk entry seterusnya..jgn risau ye..cewah...hehehehe..renung2 kan..dan selamat beramal..huhuhuhu..

4 orang tengah buat karangan math:

bajiku shefi said... Reply

wahh...like like... sb sy suke tgk drama jeypon=)

Fazliena Faz said... Reply

ye ke..same la kite..dtg la lagi singgah..insyaAllah.ade lagi yg len blh sy share...

ahmadbaihaqie abdrazak said... Reply

nihongo suki desu :D

Tulip Putih said... Reply

soka..nihonggo no bengkyo o shimashtaka??