Thursday, May 19, 2011

NAGA TERBANG???

Assalamualaikum


Saje buat korang tertanya-tanya..hehehe..bukan ke naga memang terbang kan..lam citer merlin..pastu pernah dengar x citer ade naga kat TASIK CHINI pahang..wallahuallam...xtaw la kebenarannye..

ok2..bukan nak citer pasal naga pun sebenarnye..xdek kaitan langsung pun..hehe..try korang direct translate kan naga terbang tu..naga terbang = dragonfly..pandai...hehehe..kenal x dragonfly nie..dalam bahasa melayu orang panggil pepatung..hehe..mak cik-mak cik yang dah tua2 kat kampung tulip panggil dy tuyuk..hehehe..

dulu mase duk kampung, petang2 sokmo gi tepi jalan nak g tangkap pepatung ngan jiran sebelah..depan umah tulip yang dulu banyak sawah..banyak la pepatung nie..


yang nie la tulip sokmo dapat tangkap..yang warna kuning..jalan slow2 kat tempat dy hinggap pastu pegang sayap dy..hah..kan dah dapat..hehehe..


ade macam2 pepatung nie..yang nie plak kitaorang panggil dy pepatung askar..sebab warna dy hijau belang2 itam..macam baju askar kan..hehe..yang nie susah nak tangkap sebab deria bunyi dy kat kot..kan askar..telinga dy alert r ckit..hehehe..kalau dapat bersorak macam ape je..hehehe..


yang nie pun susah gak nak tangkap..yang warna merah..


yang nie kecik dari saiz yang atas..suke tangkap yang nie..sebab dy comel..lagipun bukan sokmo2 dy ade..so,bile ade sekor je,abes la dy kene kejar ngan kami..hehe

hahaha..jahat x kami..suke tangkap banyak2..pastu letak dua ekor dekat2,suh dorang lawan2 kaki..hahaha..syok..sampai mati kadang2 pepatung tu..cian sangat..ampun kan dosa ku ya Allah..hehe..time budak2..xtaw pape..ok..sape2 yang duk kampung2 mesti taw kan..ape yang korang buat kalau tangkap benda nie..??? jom share.....^_^



12 orang tengah buat karangan math:

myra yusreena said... Reply

huhu..dulu membe ckp kalo nak tagkap pptung,kne buat dyepening dlu ek?huhu

nohfee said... Reply

act kn, yg serangga ni, org perak ade sebut bnde ni as apa ntah.. tapi serius lawak bunyinya., hehe

jeRza said... Reply

ala, naga ni tak yah kat tasik chini . kat tasik gutrie pun banyak :D

Tulip Putih said... Reply

@myra yusreena
cne nk bt dy pening??hehe..tulip men tgkp g2 je..:)

Tulip Putih said... Reply

@nohfee
ye ke..klau xsilap dlu ore qlate pgil dy puting beliung..hahhah

Tulip Putih said... Reply

@jeRza
hehe,,jp2..tasik gutrie 2 kt mne ek.hehe

Tengku Puteri said... Reply

eh...sy pun suka tngkap pepatung nih masa kecik2...yg pling sy suka yg pict last 2..selalu jumpa dkat sawah...lpas tngkap sy kurung dalam almari pggan mngkuk mak sy..esok tuh tgok dh mati..huhuhu...

mykhalis said... Reply

zaman kecik2 dulu je Khalis jumpa..skrang dah jarang dah

kokser kokdam said... Reply

loni xsemudah dulu nk jumpa heiwan ni..

suka jugak tngkap mende ni.. =D

Tulip Putih said... Reply

@Tengku Puteri
kejam nye awk kurung dy smpai mati..hehe..sy bek..suh dy lawan2 kaki je..hehe

Tulip Putih said... Reply

@mykhalis
btol 2 khalis..sush sgt dh jumpa binatg nie..:(

Tulip Putih said... Reply

@kokser kokdam
btol 2..dh sush kn..sy ske gak..sme la kite..:)